Jaakko Lehojärvi Pohjoisen politiikkaa!

Palveluiden supistaminen Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Sote- ratkaisu on herättänyt pelkoa Länsi- Pohjan keskussairaalan tulevaisuuden osalta Meri- Lapissa. Synnytysosaston lakkauttaminen ja päivystyksen mahdollinen supistuminen ovat oikeasti uhka. Alueen kansanedustajat ovat olleet valitettavan hiljaa sote- ratkaisun osalta vaikka vielä vuosi sitten olivat mukana vaatimassa Länsi- Pohjan synnytysosaston säilyttämistä.

Taloudellisen tilanteen johdosta on selvää, että resurssien eivät riitä nykyisenlaisen sosiaali- ja terveysalan rakenteiden ylläpitämiseen ja muutosta on tultava.

Järkevää onkin sairaaloiden osalta yhdistää hallintoja ja keskittää toimintoja osaaviin yksiköihin. Tämä ei tietenkään mielestäni tarkoita sitä, että palvelut heikentyisivät vaan että osaamista keskitettäisiin ja sairaaloiden päällekkäisiä toimintoja karsittaisiin. Päivystysten osalta tulisi katsoa tarkemmin niitä päivystystarpeen edellytyksiä ja syitä miksi nykytilanteeseen on päädytty.

Lapissa on tällä hetkellä vain kaksi synnytysosastoa, Rovaniemellä ja Kemissä. Vaikka Kemissä synnyttäneitä ei ole sitä 1000 synnytyksen määrää, joka kiireellisen hoidon asetuksessa on synnytysosastojen olemassaolon vaatimuksena on,  Länsi-Pohjan synnytysosaston osaaminen on aivan maan kärkeä. Synnytyksissä tulisi ottaa huomioon myös rajan yli tulevat synnyttäjät sekä kehittää yhteistyömahdollisuuksia länsinaapurimme kanssa.

Meri- Lapin osalta täytyisi tarpeellinen valmius suuronnettomuuksien osalta säilyttää. Alueella sijaitsee Euroopan suurin ruostumatonta terästä valmistava tehdas Torniossa, maailman suurimpia kromiesiintymä sekä Forcitin räjähdysainetehdas Elijärvellä, Suomen toiseksi suurin Stora Enson tehdas Veitsiluodossa, Ajoksen satama öljysatamineen, sellu- ja kartonkitehdas Pajusaaressa, toimiva Kemin lentoasema. Puhumattakaan vaarallisten aineiden kuljetuksesta kumipyörin ja rautateitse. Lisäksi Röyttään 2018 valmistuva LNG - terminaali.  

Toisin sanoen, aikamoinen määrä teollisuutta ja siitä johtuen suuronnettomuuden riski on ilmeinen. Mahdollisen onnettomuuden sattuessa tarvitaan ehdottomasti osaavia terveydenhuollon ammattilaisia turvaamaan loukkaantuneiden hoito.


Nämä syyt muodostavat jo itsessään tarpeen Meri- Lapin alueella laajaan 24/7 päivystystarpeeseen, jota ei tulisi missään nimessä supistaa nykyisestä vaan optimoida koko ajan aluetta palvelevaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä koko Pohjois-Suomen synnytykset on tarkoitus keskittää Ouluun ja synnyttäjät potilashotelleihin, pitkiä taksikyyteja on Lappiin luvassa.

Käyttäjän JaakkoLehojrvi kuva
Jaakko Lehojärvi

Jos puolen Suomen synnytyksen tehdään Oulussa, mitenkähän se täyttää perustuslain vaatimuksen yhdenvertaisuudesta? Tampereelta on Ouluun lyhempi matka kuin Inarista. Pitäisiköhän Ouluun keskittää suurempi synnytysyksikkö niin siellä voitaisiin hoitaa koko Suomen synnytykset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jaakko, minun tehtäväni ei ole vastata kysymykseesi, vaikka istunkin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen pöydän ääressä ja siksi pystyn kertomaan mihinsuuntaan asiat ovat menossa.

Taitaa Lapissakin alkaa kotisynnytykset vanhaanmalliin. Onko Katakeettojakaan enään olemassa Laura Lehtolan jälkeen ?

Toimituksen poiminnat